kontakt

Vše dotazy ráda odpovím na emeilu hancakov@seznam.cz, nebo na tel. 608959494

www.rybyebro.cz

Kapři z Ebra

O lovu kaprů na přehradě Riba Roja ve Španělsku už bylo napsáno mnohé. Jedná se o vodu s velkou hustotou kapří obsádky. Není pravidlem, že by se tam lovily ryby přes 30 kg, ale chyceno je jich dost kusů přes 20 kg.  Ale kapr vážící 31 kg už na přehradě byl chycen!!!

Jezdím na Ebro asi 10 let a za tu dobu je zde patrný nárust průměrné hmotnosti lovených ryb. Dříve převažoval fenotyp kapra, který byl nízký až středně vysoký šupináč. Od té doby, co se do vody sypou tuny pelet, tak už to neplatí. Pelety obsahují velké množství proteinů a vitamínů. Dnes je mezi původní formou mnoho vysokých a krásných ryb. Jejich hmotmost je překvapivě vysoká. Kapři mají velkou ocasní ploutev a při zdolávání mají obrovskou sílu. Do přehrady se dostala jiná forma kapra také tím, že je dovezli rybáři z celého světa, kteří je používali jako nástrahu na sumce.

Kaprům se na přehradě daří výborně. Voda je v celoročním průměru teplejší než u nás. Nezpomaluje  se jim tolik metabolismus a proto přijímají více potravy i v zimě. Nárůstky u těchto ryb jsou dvakrát takové než v našich vodách.

Všeobecně mohu říct, že se chytá na luštěniny,  boilie, froliky, červy..............................

Já používám nejčastěji pelety. Jsou vyzkoušené a prostě fungují. Pokud budete intenzivně krmit, je veliká šance kapry přes metr chytit. O vybavení pro lov se nechci rozepisovat, ale důležité jen mít pevné šňůry nebo  silon. Jestli používáte silon je potřeba mít na konci "odpal" proti oděru. Dno přehrady je hodně členité, plné mušlí a kamení.

Kapr se dá lovit celoročně . V teplejších měsících jsou záběry hojnější. V době od listopadu do března není záběrů tolik, ale jsou to ryby většinou větších rozměrů.

Sám nejsem úplný začátečník, ale málem jsem při první výpravě na Ebro úplně vyhořel. Třikrát jsme měnili místo, ale voda byla jako zakletá.

Proto doporučuji, dříve než se vydáte na výlet a investujete čas a peníze, poraďte se se zkušeným průvodcem. Ukáže vám lovná místa a poradí při výběru vhodné nástrahy.   I tady totiž bývají období, kdy ryby nejdou a náhodný záběr lze považovat jen za štěstí.

                                                                                                                                         Michal Kovář

 

Průměrná známka: 1,93