kontakt

Vše dotazy ráda odpovím na emeilu hancakov@seznam.cz, nebo na tel. 608959494

www.rybyebro.cz

Přehrada bez vody

Přehrada bez vody

 

Letos na podzim, jak už mnozí jste se buď sami přesvědčili, nebo se dozvěděli, byl stav vody v přehradě Mequinenza podprůměrný.

Ve sloupci chybělo až 18 metrů. Bylo to ještě víc než vloni.

Příčin je hned několik. V zimě bylo málo sněhu na horách, takže při jarním tání to stačilo akorát naplnit přehradu z jara, kde bylo už málo vody z loňska.  Potom velmi suchá léta s minimálním množstvím srážek. V  neposlední řadě se hodně vody spotřebuje na zalévání. Vždyť okolo přehrady je „čerpaček“ nespočetně. Horní přehrada slouží také jako zásobárna vody pro spodní přehradu,  pod kterou je elektrárna a voda z Ebra se používá k chlazení věží.

Letos to vypadalo na Ebru jako na měsíční krajině s „nájezdem“ chtivých rybářů.  Na Chaconu a v Caspe voda nebyla a tak rybáři  jezdili až několik kilometrů za vodou.  My jsme  měli to štěstí že to naši klienti neměli k vodě  až tak daleko.

Ryby se stáhly na menší plochu. Pro nás rybáře to bylo jedině dobře. Chtěla bych podotknout že záběry od ryb nejsou dané na stavu vody. Prostě  někdy to bere víc, někdy míň.

Nicméně koncem října se počasí rapidně změnilo a začalo ve Španělsku a ve Francii pršet. To mělo za příčinu velký přítok vody a dokonce na přehradě obrovský proud.

Nyní je už stav vody průměrný.

 

Průměrná známka: 1,50