Ebro v zimě
NOVINKA V NAŠEM KEMPU:
Otevřeno celoročně!!!
Neváhejte s rezervací-počet míst omezen!!!
Přečtěte si článek, který vám usnadní rozhodování:
Nejdříve bych začal počasím ve Španělsku, konkrétně na přehradách Mequinenza a Riba Roja na řece Ebro. Tyto přehrady jsou položeny v nízké nadmořské výšce, a proto je tato část Španělska považována za jednu z nejteplejších oblastí. Od listopadu přes prosinec, leden, únor i březen, kdy jsou u nás teploty opravdu nízké, panuje na Ebru pěkné počasí. Vloni jsem tady byl v prosinci. Denní teploty se pohybovaly mezi 15 OC – 20 OC. V lednu je teplota obdobná. Trošku rizikovější je přelom února a března, kdy se objevují jarní deště. Od dubna již bývá krásně. Ale pryč od počasí a pojďme k rybám.
V prosinci a v lednu jsme si candáty zachytali pořádně na živé či mrtvé rybičky. Od února také na rybičky ,ale začínají kousat i do gum a voblerů.
Podle názoru je jaro skvělá příležitost pro vláčkaře , prostě parádní rybačka s mnoha záběry. Candáti se v jarních měsících třou v mělké vodě. Jezdí ve velkých hejnech a je důležité správně vybrat místo a čas jejich lovu. Dokonce se zde začíná rozšiřovat rybaření jako v Norsku. Stále častěji přijíždějí rybáři do Španělska na Ebro za candátím masem. Zatím to tady , vzhledem k velikosti candátí populace, nikdo neřeší. Doufejme , že to nebude ani potřeba. Běžně chytaný candát na Ebru měří od 50-70 cm.
S kapry a sumci je to s počtem záběrů slabší. Vím, že největší kapři , a to 31 kg a 27 kg byly chyceni v zimních a jarních měsících. Záběry nejsou tak časté, ale většinou jsou od velkých ryb.
Se sumci je to za studené vody mnohdy slabota. Tím myslím velké sumce. Menších sumců do 150 cm se dá vyvábit hodně. Pár větších se nám podařilo zdolat na živé candáty, nebo na hlavy z candátů. Letošní zimu měl největší sumec do dubna tuším 204 cm.
Nesmím opomenout okouna evropského, který se tady objevil ve velkém množství asi před dvěma roky. Chytají se na vláčku mezi candáty. Hodně jsme jich nachytali na živé rybičky na splávek i ze dna. Můj kolega průvodce „PEPE“ zdolal okouna o velikosti 56 cm. Viděli jsme vyjet za nástrahou kusy nad 60 cm.
Jednou větou : Ebro je pro vláčkaře opravdovým rájem. Rozhodně se vyplatí objednat průvodce, kteří jsou zde pro vás celoročně a rádi vám poradí.
Cokoliv vás bude zajímat volejte na tel. 608959494, nebo pište : hancakov@seznam.cz
Od února do srpna
Na Ebru od února do srpna
Na letošní sezónu jsem se nijak zvlášť nepřipravoval, protože si myslím, že máme v kempu vše potřebné. Myslím tím vybavení campu, vybavení pro rybáře, lodě atd…
Z Čech jsme vyrazili v únoru se svým novým průvodcem Martinem. Byly jsme zde deset dní před příjezdem klientů, ale to pouze proto, abychom vyzkoušeli lov ryb a taky jsem měl po dlouhé zimě „absťák“. Měli jsme dost dlouhou dobu na to ,abychom připravili kemp, lodě a další věci k provozu na novou sezónu.
Samozřejmě, že jsem po příjezdu na všechny tyto věci zapomněl a naše první cesta vedla na loď na ryby.
Musím přiznat, že v sezóně mám občas ryb plné zuby… Ale v tuto chvíli jsem byl unešený. Přicházel jeden záběr za druhým. Za necelé tři hodiny jsme nachytali asi dvacet candátů. A navíc zde bylo úžasných 20 stupňů. Španělské slunce nás nabylo do plna!!!
Do dalšího dne jsme se vzbudily do zimy jako v Čechách. Ráno nám napadlo asi 5 cm sněhu. Po desáté hodině, kdy se objevilo slunce všechno roztálo a teplota vyšplhala na krásných 20 stupňů.
Po splnění všech úkolů a přípravy na sezónu nám přijela první parta. Kluci byli natěšeni a po prvním týdnu ve třech nachytali 135 candátů. Je pravda, že to nebyly žádní začátečníci. S rybařením mají
bohaté zkušenosti a rybám se věnovali naplno. Ty úlovky si zasloužili. Jejich článek najdete zde:
http://www.rybyebro.cz/news/clanek-od-p-cahy-/
Od té doby se nám tu vystřídalo mnoho part a musím říct, že letošní rok považuji za nejslabší za 15 let co sem jezdím. Jsou velké teplotní výkyvy, střídá se bezvětří s velkými poryvy větru, ale hlavně kolísá výška vody. Teplota vody je nestabilní a pohybuje se o několik stupňů, což má velký vliv na braní ryb.
Nechci psát, že tento rok je úplně mrtvý na záběry. Měli jsme tu mnoho rybářů, kteří nachytali velké množství ryb, ale naopak jsme měli party, kteří nachytali velmi málo. Buď se rybaření až tak nevěnovali, nebo prostě měli smůlu na počasí, které nás na jaře pěkně potrápilo.
I toto se může na Ebru stát. Dobrý rybář situaci pochopí a ví, že rybám ani zkušený rybář neporučí. Bylo samozřejmě i spoustu spokojených klientů, kteří měli dokonce překonané svoje osobáky.
Sami můžeme říct, že i po mnoha letech zkušeností někdy nevěřícně koukáme na to, že některá parta má velmi málo záběrů. Přesto víme, že je zde obrovská koncentrace ryb rekordních velikostí.
Ale i přes naší snahu a šikovnost některých rybářů nemůžeme zaručit úspěch. Je to prostě jako všude ve světě, jsou to pouze ryby , kterým se nedá poručit.
I když můžeme říct, že tento rok byl slabší na ryby, tak si mnoho kaprařů přišlo na své. Kapři brali i přes nepříznivé podmínky a nachytalo se mnoho kaprů na hranici 20 kg.
Za letošní rok jsme nachytali i několik sumců, ale do nedávna měl největší 204 cm. Minulý týden se nám to otočilo. Sumci začali brát ve velkém na pelety i na vábničku. Důkazem je i kamarád Martin z Prahy, který chytil za jednu noc 9 sumců a největší měl 233 cm.
Na tomto místě máme nyní partu, která je naprosto spokojená. Chytají minimálně 6 sumců za den a k tomu i krásné kapry.
Chci napsat pouze za sebe, že se rybářská sezóna právě rozjíždí naplno. Nyní není problém chytit jak velkého sumce, tak kapra a začínají brát i candáti.
Dnes je 6.9. 2013 a teplota vzduchu je pořád okolo 30 stupňů ve dne a 17-20 stupňů v noci. Voda má dnes 26,5 stupně.
S pozdravem za tým www.rybyebro.cz Michal Kovář a Martin Daranyi
Možnost polopenze - ochutnejte naši kuchyni
Chcete připravit večeři od nás? Po domluvě v tom není problém. Ochutnali jste někdy typické španělské jídlo?
Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu s kari. Pochází ze španělského města Valencie. Lidé, kteří ve Španělsku nežijí, paellu obvykle vnímají jako národní jídlo Španělska, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm, vyskytující se v oblasti Valencie. Obyvatelé Valencie ji naopak považují za jeden ze svých symbolů.
Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře ,zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera a výsledný pokrm je méně lepivá.
Paelu vám rádi připravíme.
Nebo si raději dáte grilované ryby?
Nyní novinka: hovězí steak s grilovanou zeleninou
POZOR NOVINKA:
Nyní nově nabízíme možnost polopenze.
Snídaně a teplé tříchodové večeře.
- nezdržujte se vařením a nakupováním a využijte tuto možnost za 14 euro pro jednu osobu na den.
Léto
Vyberte dovolenou pro celou rodinu.
My vám nabízíme rybaření a ubytování v našem kempu. Dům je přímo u vody. K dispozici je bazén, nebo koupání v přehradě. Široká nabídka výletů – vlastním autem. Vybíráte rodinnou dovolenou? Nebo jenom nevíte co naplánovat na léto?
Děti do 6-ti let to mají u nás zdarma a do 15-ti za 50 % slevu.
Rybáři v měsících červnu a červenci dokonce za akční cenu 7500,- Kč včetně zapůjčení lodě.
Ženám (doprovod) nabízíme slevu 50 % .
Hodně rybářů nechce jezdit na Ebro v těchto měsících kvůli vedru a pověrám že ryby v létě neberou. Po zkušenostech z předešlých let můžeme říct, že je to právě naopak. Ryby jsou v této době nejvíce aktivní. Ve fotogalerii jsou úlovky z loňského léta. A myslím, že k tomu není potřeba komentář. Dokonce můžeme říct, že měsíce červenec a srpen byl nejúspěšnější. Perfektně fungovala vábnička a lov na pelety i živé ryby. Nachytalo se hodně kaprů, sumců, candátů, okounů a dokonce i pár pěkných black bassů.